Stål har många tydliga miljöfördelar och stålindustrin arbetar kontinuerligt med att förbättra dess miljöegenskaper.

Energianvändning och reduktionsmedel minskar vid tillverkningen, starkare stål utvecklas och en stor satsning görs i projektet HYBRIT för att kunna erbjuda en produktionsprocess som inte tillför koldioxid till atmosfären. Det ser mycket lovande ut, men det tar tid och vi behöver bromsa ökningen av koldioxid i atmosfären nu.

MVR och våra samarbetsorganisationer erbjuder därför det vi kallar för Grönt Stål. Grönt Stål gör skillnad redan nu genom att det klimatkompenseras  genom skogsplantering. Läs mer här>>

En duktig konstruktör och arkitekt i samverkan kan genom att utnyttja stålets egenskaper erbjuda sin beställare en ekonomisk, robust konstruktion med minimerad miljöpåverkan som är förberedd för framtida förändringar i verksamhet.

Att stål är starkt, formbart och exakt gör det resurssnålt då det går att utforma sin konstruktion så att material utnyttjas maximalt, det vill säga inget material där det inte gör nytta.

Stål är mycket väl lämpat för återbruk och om inte det är möjligt så är det återvinningsbart till 100%. Det kan dessutom återvinnas hur många gånger som helst utan att förlora i kvalitet. Stål har också ett ekonomiskt värde på skrotmarknaden vilket garanterar en mycket hög återvinningsgrad. Stål är världen mest återvunna material.