Idag lanseras satsningen Grönt Stål som gör det möjligt för beställare och tillverkare inom stålindustrin att klimatkompensera sin stålanvändning. Detta görs genom skogsplantering i långsiktigt hållbara projekt tillsammans med Zero Mission och bakom satsningen står MVR och Norsk Stålförbund.

– Det viktigaste vi som branschorganisation kan göra för miljön är att hjälpa våra medlemmar till en minskad klimatpåverkan, säger Björn Uppfeldt, förbundsdirektör för Mekaniska Verkstädernas Riksförbund MVR.

Stålindustrin har alltid arbetat hårt för att minska sin energianvändning och förbättra miljöprestandan både genom minimering av reduktionsmedel och energianvändning. Ett annat sätt att minska miljöpåverkan är att reducera materialbehovet genom att använda moderna höghållfasta stål. Där är svenska stålproducenter världsledande. Parallellt med detta arbetar SSAB, LKAB och Vattenfall långsiktigt med att utveckla metoder för helt koldioxidfritt stål i projektet HYBRIT.

– Det arbetet fortsätter givetvis och det ser mycket lovande ut, men det tar tid och vi behöver bromsa ökningen av koldioxiden i atmosfären redan nu, menar Björn Uppfeldt, förbundsdirektör Mekaniska Verkstädernas Riksförbund MVR.

Därför lanseras nu möjligheten till klimatkompenserad stålanvändning genom Plan Vivo-certifierade trädplanteringsprojekt i Bolivia med hjälp av företaget Zero Mission. Detta går under namnet Grönt Stål. Cirka 17 % av koldioxidhöjningen i atmosfären beror enligt FN:s klimatpanel – IPCC på avskogning, läs mer här.

– Att plantera träd och motverka avskogning är en av de mest effektiva metoderna som finns för klimatkompensation, genom att det både reducerar utsläppen och tar upp koldioxid ur atmosfären, säger Claire Wigg, VD för Zero Mission.

I projektet Grönt Stål samarbetar MVR och Norsk Stålförbund med Plåt & Ventföretagen, Svensk Byggplåt, Den Norske Stålgruppen, Industrigruppen Stål & Fasade och Norsk Forening for Stålkonstruksjoner. 

För mer information, vänligen kontakta:
Björn Uppfeldt, förbundsdirektör MVR
bjorn.uppfeldt@mvr.se
070-690 44 26